ADT neemt deel aan een rampoefening van de brandweer en de VUSC

29.02.2024
adt pompiers brandweer animal animaux firefighters rescue sauvetage

Bij de redding van dieren in crisissituaties is elke seconde van levensbelang. Daarom neemt het Animal Disaster Team (ADT) regelmatig deel aan oefeningen samen met de brandweer en de Vétérinaires Urgentistes Secours et Catastrophes (VUSC - dierenartsen die getraind zijn voor noodgevallen en rampen), zodat we snel kunnen handelen indien nodig. Deze rampenoefeningen zijn erg belangrijk, omdat ze verzekeren dat onze teams efficiënt en snel dieren uit noodsituaties kunnen redden. 

Onlangs hielden we een oefening samen met de brandweer van Gembloux en van de zone NAGE. De opdracht: het redden van een paard, dat betrokken was geraakt bij een verkeersongeval. Om de situatie zo goed mogelijk na te bootsen, werden er "dierpoppen" gebruikt. 

Samen slaagden we er door een effectieve coördinatie in het paard uit de benarde toestand te bevrijden. We merkten op hoe belangrijk het is dat de verschillende teams, die aan een dergelijke reddingsoperatie meewerken, goed op elkaar zijn afgestemd. Tijdens de oefening kon elke deelnemer zijn of haar unieke expertise inzetten en zo de veiligheid van het dier én alle andere betrokkenen garanderen. 

Oefeningen als deze zijn het perfecte voorbeeld van de voortdurende inzet van ADT en zijn partners om de bescherming en redding van dieren in moeilijke situaties te kunnen verzekeren. Ze laten ons toe om ons beter voor te bereiden op toekomstige uitdagingen en op elk moment klaar te zijn om elk soort dier uit de nood te redden wanneer nodig.

adt@gaia.be

Steun het project

We weten nooit wanneer er een ramp zal toeslaan en de noodredding van dieren kan niet worden voorspeld. Maar als het dan zo ver is, moeten we meteen in actie kunnen schieten. Met uw steun kunnen we interventies voorbereiden en ervoor zorgen dat we steeds klaarstaan voor het redden en helpen van dieren in nood.

Uw donatie zorgt ervoor dat we alert kunnen blijven en dieren in kritieke situaties kunnen redden. 

Doe een gift